De psychosociale impact van slaapapneu

02 juli 2024

Slaapapneu is een veelvoorkomende slaapstoornis waarbij de ademhaling tijdens de slaap herhaaldelijk stopt. Eén van de meest opvallende of hoorbare symptomen van (obstructieve) slaapapneu is snurken, een probleem dat vaak wordt onderschat maar aanzienlijke psychosociale gevolgen kan hebben. In deze blog bespreekt Prof. Dr. Dirk Pevernagie, pneumoloog en slaapspecialist in het AZ Delta, de impact van slaapapneu en snurken op zowel de patiënt als zijn of haar partner.

Snurken: Meer dan een geluidsprobleem

“Snurken, ja, so what?!” De praktijk leert Prof. Dr. Pevernagie dat mensen nogal losjes over snurken heengaan. “Snurken wordt vaak gezien als een vervelend, maar onschuldig geluidsprobleem. Toch is snurken bij mensen met slaapapneu een indicatie van een ernstiger onderliggend probleem. Het harde geluid ontstaat doordat de luchtwegen gedeeltelijk geblokkeerd zijn, wat leidt tot vibraties van de zachte weefsels in de keel.”

Impact op de patiënt 

Voor de patiënt kan snurken, in combinatie met slaapapneu, leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, gaande van vermoeid- en slaperigheid overdag, cognitieve problemen, zoals zich niet goed kunnen concentreren of moeite hebben met dagdagelijkse handelingen, tot stemmingsstoornissen, depressie en angst. Chronische uitputting kan verder ook leiden tot een verhoogde prikkelbaarheid en verminderde levensvreugde.

 

 

Impact van snurken op de partner

Wanneer de patiënt zich minder goed voelt, heeft dit eveneens een aanzienlijke impact op zijn of haar omgeving. Prof. Dr. Pevernagie wil in dit geval de impact van gesnurk op de partner belichten: “Snurken is een heel bijzonder probleem. Niet per se voor de persoon die snurkt, want die hoort het meestal niet, maar wel voor de partner.” Dit kan een nadelig effect hebben op de relatie: “Niet enkel de intimiteit, maar ook het samen slapen, samen naar bed gaan, samen wakker worden, krijgen een andere invulling. Je ziet dat veel koppels vanwege dat snurken gescheiden gaan slapen met vastgestelde problemen in twee richtingen.”

Hoe slaapscheiding de levenskwaliteit beïnvloedt 

“Enerzijds kan een snurkende persoon die gescheiden van zijn of haar partner moet slapen dat heel vervelend vinden. Hij of zij mist de partner, wat de gemoedsrust nadelig beïnvloedt en waardoor men van elkaar kan vervreemden. Anderzijds kan de snurker het zo erg voor de partner vinden dat hij of zij niet meer durft te slapen en wakker blijft tot de andere persoon is ingeslapen. Dit kan op zijn beurt een oorzaak van slapeloosheid zijn,” iets wat weinig onder de aandacht komt, maar Prof. Dr. Pevernagie regelmatig vaststelt.

 

Het is dan ook van het grootste belang om niet lichtzinnig met snurken om te gaan. Contacteer steeds je arts bij vragen of twijfels. 

Lees ook

04 juli 2024

De meest voorkomende slaapaandoeningen

25 juni 2024

Impact van slaapapneu op het rijbewijs

18 juni 2024

Het belang van slaap: Waarom een goede nachtrust essentieel is