Slaapkliniek
Lig jij wakker van slaapproblemen? Je bent niet alleen. Bijna 1 op 5 mensen krijgt hiermee te maken. Gevolgen van slecht slapen zijn obesitas, diabetes, kanker, hartproblemen, beroerte, depressie en dementie. Daarnaast heeft chronische vermoeidheid ook een invloed op de hersenen en vermindert het de reactiesnelheid en het concentratievermogen. Een afspraak maken bij een slaapkliniek is dan ook ten zeerste aan te raden om deze zaken te vermijden. Ontdek hieronder alles wat je moet weten over de slaapkliniek.
Wat is een slaapkliniek?
Veel mensen krijgen te maken met slaapproblemen, vaak bij zichzelf, maar ook je partner kan onrechtstreeks lijden onder jouw slaapproblematiek. In de slaapkliniek kan je terecht voor verschillende slaapproblemen zoals snurken, stoppen met ademen tijdens de slaap, overdreven slaperigheid overdag, slapeloosheid of insomnie, periodisch beenbewegen, onverkwikkende slaap, abnormale moeheid, etc.
De slaapkliniek bestaat uit een gespecialiseerd team van artsen (longartsen, neus-keel-oor-artsen, neurologen) en paramedici (verpleegkundigen, psychologen) en werkt multidisciplinair samen om zo snel mogelijk een correcte diagnose te stellen.
Wat doen ze in een slaapkliniek?
In de slaapkliniek kan je terecht voor alle problemen die de slaap verstoren. Dit geldt niet alleen voor patiënten die lijden aan slapeloosheid, maar ook voor mensen die ondanks een schijnbaar goede nachtrust, overdag toch moe of slaperig zijn.
Bij deze patiënten wordt de slaap vaak verstoord door snurken, apneus (ademhalingsstops) of het bewegen van de benen (periodische beenbeweging). Een slaaponderzoek (polysomnografie) laat hier een correcte diagnose toe, wat kan leiden tot een succesvolle behandeling.
Hoe duur is een slaaponderzoek?
De kosten van een slaaponderzoek zijn afhankelijk van de duurtijd van het verblijf in de slaapkliniek en het specifiek uitgevoerde onderzoek of de nodige behandeling. Heb je een hospitalisatieverzekering? Informeer je dan best voor het uitvoeren van het onderzoek of de ingreep. Daarnaast kan je voor een terugbetaling van het uitgevoerde slaaponderzoek of de nodige behandeling ook terecht bij je mutualiteit. Contacteer je ziekenfonds voor de actuele vergoedingen en terugbetalingen.
Waar kan je terecht voor slaapproblemen?
Slaapproblemen die van korte duur zijn, kunnen prima worden behandeld door je huisarts. Wanneer de problemen niet meteen verdwijnen en je slechte slaapkwaliteit van lange duur is, is een afspraak in de slaapkliniek een goede keuze. Dankzij onze multidisciplinaire aanpak kunnen we sneller de oorzaak van de slaapproblematiek ontdekken en je opnieuw een goede nachtrust verzekeren.
Een opname in de slaapkliniek met slaaponderzoek (polysomnografie) laat hier een correcte diagnose toe. Tijdens zo’n slaaponderzoek, wordt het lichaam ‘s nachts gemonitord en maken de specialisten een analyse van je slaap, wat kan leiden tot een succesvolle behandeling.
Wat kan er uit een slaaponderzoek komen?
Afhankelijk van de aangegeven klachten wordt tijdens het slaaponderzoek de hersenactiviteit, hartslag, oogbewegingen, spieractiviteit, zuurstofgehalte, ademhaling, lichaamspositie en/of snurkpatroon gemeten. Op basis van de verkregen resultaten kunnen de verschillende artsen multidisciplinair samenwerken om een efficiënte behandeling te kunnen voorstellen en je voortaan een goede nachtrust te geven.