Ziektebeelden

Wat is een allergie?

Een allergie is een onnodige reactie van het immuunsysteem op allergenen. Die allergenen zijn lichaamsvreemde stoffen, zoals oa boom- of graspollen, allergenen afkomstig van dierenepitheel, huisstofmijt, wespen- of bijengif, medicatie of voeding. Zo’n reactie van het immuunsysteem kan zich uiten in verschillende vormen.

Astma

Astma, veel mensen komen in aanraking met deze ziekte. Wat is astma precies, wat zijn de symptomen van astma en welke behandeling bestaat er ? Het antwoord op deze vragen lees je hier.

Chronische hoest

Er is sprake van een chronische hoest of langdurige hoest wanneer je langer dan 8 weken blijft hoesten. Bij kinderen is er sprake van deze aandoening wanneer de hoest langer dan 4 weken blijft aanhouden. Chronische hoest kan uitputtend zijn en dagdagelijkse taken belemmeren. Daarom is het belangrijk om de symptomen tijdig te herkennen en accuraat te behandelen. 

COPD (of rokerslong)

COPD, het is een term die vaak opduikt, maar wat is van COPD nu de betekenis? COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. De term COPD omvat meerdere progressieve longziektes, waaronder chronische bronchitis en longemfyseem en uit zich voornamelijk door het bemoeilijken van de ademhaling. Al je vragen over COPD van de longen beantwoorden we hier.

Wat is longfibrose

Longfibrose

Wat is longkanker?

Bij longkanker ontstaat er een kwaadaardig gezwel (=tumor) in het longweefsel of de luchtpijp. Doordat kwaadaardige cellen via het bloed en de lymfeklieren kunnen bewegen, kan longkanker zich ook naar andere organen verspreiden en uitzaaiingen (= metastasen) veroorzaken. Er bestaan verschillende soorten longkanker.

Er zijn twee hoofdsoorten longkanker: niet-kleincellige longkanker en kleincellige longkanker.

Wat is sarcoïdose?

Sarcoïdose is een relatief onbekende aandoening waarbij witte bloedcellen zich in de vorm van kleine korrels in een bepaald orgaan ophopen. Deze korrels noemen we ook granulonen. De granulonen zijn in principe niet kwaadaardig, groeien niet en vormen geen tumor. Desondanks kan hun talrijke aanwezigheid wel een bepaald orgaan bedreigen en de normale werking ervan verstoren. 

De longen zijn het meest voorkomende orgaan dat door sarcoïdose wordt aangetast. Daarnaast kan de ziekte zich ook in verschillende andere organen manifesteren en kunnen er gewrichts-, huid-, hart-, oog- en/of neurologische afwijkingen optreden. 

Slaapaandoeningen

In het slaapcentrum kan u terecht voor alle problemen die de slaap verstoren. Dit geldt niet alleen voor patiënten die lijden aan slapeloosheid,  maar ook voor mensen die ondanks een schijnbaar goede nachtrust, toch moe of slaperig zijn overdag.

Wat is slaapapneu?

Slaapapneu