Betere levenskwaliteit COPD-patiënten dankzij correct gebruik puffer

08 April 2024

In België lijden honderdduizenden patiënten aan COPD of rokerslong. Deze ernstige aandoening eist jaarlijks tot duizenden overlijdens. Naar verwachting zal dit aantal de komende jaren enkel stijgen. Deze progressieve ziekte is helaas niet te genezen, maar de juiste medicatie en aangepaste levenswijze kunnen de symptomen wel verlichten en een ziekenhuisopname vermijden. 

Belang van correct medicijngebruik 

Het belang van correct medicijngebruik bij COPD kan niet genoeg worden benadrukt. Studies hebben aangetoond dat veel patiënten hun medicatie verkeerd gebruiken, waardoor de effectiviteit ervan wordt verminderd. Het correct inhaleren van de medicatie is essentieel om de vernauwde luchtwegen zo veel mogelijk open te houden. Er zijn verschillende soorten inhalatoren of puffers beschikbaar bij de apotheek, maar deze werken allemaal op een andere manier. Daarom is het belangrijk dat patiënten de juiste instructies krijgen.

 

 

Handige instructie-video’s

Er bestaan handige instructie-video’s. Deze vormen een niet te onderschatten instrument om de juiste inhalatietechniek aan te leren en zo nodig bij te sturen. Ook ter ondersteuning van de door de zorgverlener aangeleerde technieken, kunnen deze video’s een praktische opfrissing vormen. 

Zoals dit voor elke ziekte geldt, is het zeker voor chronische longpatiënten van groot belang dat zij hun medicatie correct innemen. Dit biedt hen niet enkel een betere levenskwaliteit, maar verlicht ook de symptomen en vermijdt hierdoor dat ze (opnieuw) in het ziekenhuis belanden. 

Handige instructie-video’s

De juiste inhalatietechniek aanleren?

5 veelgestelde vragen beantwoord

Meer weten over een rokerslong? Lees hier onze blog waarin de 5 meest gestelde vragen over COPD worden beantwoord.

 

 

 

Lees ook

02 juli 2024

De psychosociale impact van slaapapneu

25 juni 2024

Impact van slaapapneu op het rijbewijs

18 juni 2024

Het belang van slaap: Waarom een goede nachtrust essentieel is