Wereld COPD dag op 15 november

09 november 2023

Op woensdag 15/11/2023 staat de wereld COPD dag op de agenda, een dag waarop we jaarlijks onze patiënten met rokerslong in de kijker willen zetten. Traditioneel wordt specifiek het belang van lichamelijke activiteit voor patiënten met rokerslong benadrukt. Regelmatige lichaamsbeweging biedt namelijk een heel aantal voordelen. Het kan onder andere het gevoel van kortademigheid verminderen en leiden tot minder frequente opstoten van de ziekte. 

Longrevalidatie

Binnen AZ Delta bestaat de mogelijkheid voor patiënten met rokerslong om longrevalidatie te volgen. Dit is mogelijk op elke campus. Revalidatie heeft als doel om de fysieke conditie te verbeteren en patiënten opnieuw beter te laten functioneren in hun dagelijks leven. Deze oefensessies zijn een groepsgebeuren waarbij lotgenoten met elkaar in contact komen. Dit draagt bij tot een sterkere motivatie om het revalidatietraject tot een goed einde te brengen.

Wat gebeurt er nu juist op wereld COPD dag?

De dienst longziekten van AZ Delta neemt voor de tweede keer deel aan de fietswedstrijd van het bedrijf Chiesi. De bedoeling is dat patiënten en zorgverleners samen proberen om zo veel mogelijk kilometers te fietsen. Elke deelnemer fietst 15 minuten volgens eigen kunnen. We proberen samen meer kilometers te fietsen dan andere deelnemende centra. Tussenin is er tijd voor laagdrempelig contact met medepatiënten of zorgverleners. Er wordt koffie en een versnapering voorzien in het restaurant van het ziekenhuis. Dit evenement vindt plaats op de campus Rumbeke ter hoogte van het restaurant (op de eerste verdieping). 

 

Doe je mee? 

Interesse om op woensdag 15 november tussen 13u en 17u mee te komen fietsen? Neem dan gerust contact op COPD-verpleegkundige Mathijs Bonne, via Mathijs.bonne@azdelta.be of telefonisch via 051/237618.

Of contacteer het secretariaat longzieken op 051/237216.

Lees ook

07 februari 2024

AZ Delta’s longafdeling neemt state-of-the-art ventilatietoestel in gebruik

24 november 2023

November is longkankermaand

13 juni 2023

Welkom Professor Dirk Pevernagie!