November is longkankermaand

24 november 2023

November is uitgeroepen tot longkanker bewustwordingsmaand. Wereldwijd wordt er tijdens de maand november extra aandacht besteed aan longkanker. 

 

Immuuntherapie

In België krijgen elk jaar ongeveer 9.000 patiënten te horen dat ze longkanker hebben. Dit is een zeer ernstige aandoening, waarbij er de laatste jaren wel veel vooruitgang geboekt is in de behandeling (zoals met immunotherapie en “doelgerichte therapie”). 

 

Actiever opsporen

Jammer genoeg is de ziekte wel nog steeds vaak ongeneesbaar. Eén van de oorzaken hiervan is dat bij ongeveer de helft van de patiënten longkanker pas vastgesteld wordt als er al uitzaaiingen zijn, met andere woorden als het te laat is voor een genezende behandeling. 

Een mogelijke oplossing hiervoor is het actief gaan opsporen van longkanker met een CT-scan bij risicogroepen (rokers), wat men screening noemt. 

 

Wetenschappelijke studies

Andere manieren om vooruitgang te boeken in de behandeling van longkanker, is het blijven investeren in wetenschappelijk onderzoek en klinische studies met nieuwe behandelingen voor longkanker. Meer informatie over dergelijke studies vind je hier

 

 

 

 

 

Lees ook

07 februari 2024

AZ Delta’s longafdeling neemt state-of-the-art ventilatietoestel in gebruik

09 november 2023

Wereld COPD dag op 15 november

13 juni 2023

Welkom Professor Dirk Pevernagie!