Last van slaapapneu? Een slaaponderzoek opent je ogen!
Ben jij vaak vermoeid overdag of dommel je soms in? Maar heb je toch de indruk dat je vrij goed doorslaapt? De kans is groot dat jouw slaap verstoord wordt door snurken, het bewegen van de benen of ademhalingstops. In deze blog gaan we graag iets dieper in op deze apneus of ademhalingsstops en zoomen we ook in op de behandeling van deze aandoening. Een slaaponderzoek kan immers makkelijk vaststellen hoe ernstig je eventuele slaapapneu is.
Wat zijn de symptomen van slaapapneu?
Heb je teveel apneus per uur dan ga je minder zuurstof opnemen waardoor je lichaam het signaal krijgt om wakker te worden. Vervolgens ontwaak je kortstondig – vaak met een schok – waarna de normale ademhaling en slaap terug hervat. Natuurlijk zorgen deze “wakkere” momenten wel voor een sterk verstoorde slaap. Gevolg: overdreven slaperigheid overdag.
Een correcte diagnose dankzij een slaaponderzoek
Hoe verloopt een slaaponderzoek in het AZ Delta?
De verpleegkundige maakt een meettoestel vast op je borst en kleeft elektroden vast op je gezicht en je hoofd. Deze meten de hersenactiviteit en registreren alle gegevens. Met een neusbrilletje wordt de ademhaling door je mond en neus gecontroleerd om na te gaan wanneer en hoelang je stopt met ademhalen. Via sensoren op je borstkas wordt je hartslag gevolgd. Daarna mag je rustig ontspannen en op je gewone uur gaan slapen.
Gedurende de nacht volgt een verpleegkundige op monitorschermen jouw geregistreerde gegevens op. Je kan je wekker zetten op je gewone uur. Daarna verwijdert de verpleegkundige alle elektroden. Na twee weken krijg je de diagnose binnen via je arts.
Soorten behandelingen
Dankzij de resultaten van je slaaponderzoek komt de behandelende arts tot een correcte diagnose. Op basis daarvan wordt een behandeling op maat samengesteld. Die kan bestaan uit:
- Aanpassen van levensstijl:
- Voldoende bewegen en sporten
- Bij overgewicht is het aangeraden om af te slanken
- Stoppen met roken
- Beperken van alcoholverbruik (zeker voor het slapen gaan)
- Enkel nog in zijlig slapen (positietherapie) als de stops en het snurken zich enkel in ruglig voordoen.
- CPAP-behandeling: doeltreffende therapie waarbij je ’s nachts een masker draagt waarmee je gewoon kan ademen. Een continue positieve druk in je luchtwegen (CPAP = continuous positive airway pressure) houdt je mond- en keelholte open.
- Beugel: bij milde vormen van slaapapneu kan een op maat gemaakte beugel helpen om de doorgang van de luchtweg te verbeteren.
- Operatie met als doel de doorgang van de luchtweg te verbeteren.
Hoe AZ Delta de behandeling van slaapapneu via CPAP nog efficiënter maakt
Voor de opstart van je behandeling ontvang je een uitgebreide briefing. Daarna krijg je een slaapmasker (CPAP-toestel) en toebehoren mee naar huis en word je na vier weken op controle verwacht. Het succes van deze behandeling staat of valt met het engagement van de patiënt. Bij AZ Delta hebben we daarom enkele technieken geïnstalleerd om de patiënt extra te motiveren:
- Via een onlineaccount kun je als patiënt je resultaten checken waardoor je je getriggerd voelt om “beter te scoren”.
- Dankzij monitoring op afstand kan de arts kort op de bal spelen en de therapie indien nodig aanpassen.
- De patiënt wordt 2 weken na de opstart al bevraagd. Voelt hij/zij zich beter? Zijn er nevenwerkingen?
- De cpap-hulplijn is via e-mail of telefonisch vlot bereikbaar en staat je bij als er zich toch problemen voordoen.
Zelf last van onderbroken slaap? En wil je weten waar je aan toe bent? Contacteer het AZ Delta slaapcentrum en plan jouw slaaponderzoek. En neem zeker eens een kijkje op de website van de apneuvereniging Vlaanderen.
Lees ook