Het belang van slaap: Waarom een goede nachtrust essentieel is

18 juni 2024

Stel je iemand de vraag “Hoe gaat het?”, dan volgt al snel “Druk, druk, druk!” als antwoord. Jawel, onze samenleving wordt steeds drukker en veeleisender en velen proberen zoveel mogelijk uit hun dag te halen. “Daarbij is slaap vaak het eerste wat wordt opgeofferd, met een niet te onderschatten impact tot gevolg,” aldus Prof. Dr. Dirk Pevernagie, pneumoloog en slaapspecialist in het AZ Delta. 

Onvoldoende slaap, roofbouw op je lichaam 

Wanneer wordt gepolst naar wat onder “gezondheid” wordt verstaan, zullen zaken als afwezigheid van ziekte, gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging al snel over de tongen rollen. Wat niet spontaan wordt vernoemd, is slaap. Wanneer velen dan ook nog eens zoveel mogelijk uit hun dag willen halen, is slaap het eerste wat wordt opgeofferd. Toch is slaap cruciaal voor de algemene gezondheid en het welzijn. 

 

Daarom wijst Prof. Dr. Dirk Pevernagie er op dat “voldoende uren slaap hebben en je slaap goed verzorgen extreem belangrijk zijn. De meeste jonge, actieve mensen denken dat een beperkt aantal uur slaap volstaat, maar niets in minder waar. Als je dit gedurende jaren blijft doen, pleeg je een roofbouw op je lichaam en dit is onherstelbaar.”

 

 

Waarom slaap belangrijk is 

Slaap is meer dan alleen rusten. Het is een essentieel herstelproces voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Tijdens de slaap herstelt je lichaam zich van de dag. Zo worden spieren hersteld, weefsels vernieuwd en groeihormonen aangemaakt. Slaap helpt ook om herinneringen vast te houden en nieuwe informatie te onthouden. Daarnaast zorgt een goede nachtrust voor emotionele stabiliteit. Onvoldoende slaap kan prikkelbaarheid en stress met zich meebrengen. Slaap ondersteunt verder ook het immuunsysteem, helpt een gezond gewicht te behouden en vermindert het risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Ten slotte komt voldoende nachtrust de concentratie, creativiteit en het probleemoplossend vermogen ten goede.

 

 

Slaapapneu: Een ongeziene verstoring

Slaapapneu is een aandoening die een goede nachtrust ernstig kan verstoren. Deze slaapstoornis, waarbij de ademhaling herhaaldelijk stopt tijdens de slaap, is een veelvoorkomende maar onderbelichte oorzaak van slechte slaap. “Mensen met slaapapneu ontwaken vaak uit de slaap zonder het zelf te beseffen, wat leidt tot gefragmenteerde en niet-verkwikkende slaap,” stelt Prof. Dr. Pevernagie vast. “De ademhalingsstoornis met daaraan gekoppelde ontwaakreacties kunnen gepaard gaan met gezondheidsrisico's, waaronder hartziekten, hoge bloeddruk, beroertes en diabetes. Bovendien kan slaapapneu bijdragen aan obesitas en andere metabole stoornissen.” Constante vermoeidheid en slaperigheid overdag verminderen de levenskwaliteit, wat invloed heeft op werkprestaties, sociale interacties en het algemene welzijn.

 

Kortom, slaap is uitermate belangrijk. Kies er daarom steeds voor om je lichaam voldoende nachtrust te gunnen of raadpleeg bij een niet-verkwikkende slaap een arts.

Lees ook

04 juli 2024

De meest voorkomende slaapaandoeningen

02 juli 2024

De psychosociale impact van slaapapneu

25 juni 2024

Impact van slaapapneu op het rijbewijs