De meest voorkomende slaapaandoeningen

04 juli 2024

Een gezonde geest in een gezond lichaam, die vragen allebei voldoende slaap. Helaas zijn er heel wat mensen die worstelen met slaapproblemen. In de wereld van de slaapgeneeskunde zijn momenteel ongeveer 80 verschillende slaapaandoeningen bekend. Hieronder bespreken we de  meest voorkomende slaapaandoeningen.

Slaapapneu 

De twee meest voorkomende slaapaandoeningen zijn slaapapneu en slapeloosheid. Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij de ademhaling herhaaldelijk stopt tijdens de slaap. Dit kan leiden tot verminderd functioneren overdag en ernstige gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes. De meest voorkomende vorm is obstructieve slaapapneu. Verslapping van de spieren in de keelholte veroorzaakt hierbij een obstructie van de bovenste luchtweg. Patiënten met slaapapneu beseffen niet dat ze een ademhalingsprobleem hebben tijdens hun slaap, maar ervaren vaak vermoeidheid en slaperigheid overdag, concentratieproblemen en een hebben soms een verhoogd risico op ongevallen. Hoe deze ziekte kan worden behandeld, lees je hier

 

 

Slapeloosheid 

Slapeloosheid, ook wel insomnia genoemd, is een aandoening waarbij men moeite heeft om in of door te slapen. Deze vicieuze cirkel van slecht slapen kan leiden tot chronische slapeloosheid, wat de algemene gezondheid en levenskwaliteit negatief kan beïnvloeden. Het niet goed behandelen van slapeloosheid kan leiden tot mentale gezondheidsproblemen zoals depressie en angst.

 

 

Rusteloze benen syndroom 

Rustelozebenenbyndroom is een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door een onaangename sensatie in de benen, vaak omschreven als een kriebelend, tintelend of prikkelend gevoel. Deze sensaties veroorzaken een onweerstaanbare drang om de benen te bewegen. Deze drang ontstaat vooral wanneer men in  rust is of 's nachts, wat de slaap kan verstoren.

 

 

Ploegendienstslaapstoornis

Zoals de naam al doet vermoeden, treft ploegendienststoornis mensen die in ploegendienst werken. De opeenvolging van vroege en late shifts, al dan niet gekoppeld aan nachtdienst, kunnen het natuurlijke slaap-waakritme ondermijnen, wat leidt tot een chronische slaaptekort en gerelateerde gezondheidsproblemen. Vooral personen boven de 40 à 50 zijn hier gevoeliger voor en krijgen sneller te maken met gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten of een verzwakt immuunsysteem.

 

 

Narcolepsie

Een minder voorkomende aandoening, met ernstige gevolgen wanneer het niet tijdig wordt herkend, is narcolepsie. Narcolepsie is een neurologische aandoening waarbij een klein aantal hersencellen, betrokken bij de regulatie van slaap en waakzaamheid, verloren gaat. Deze aandoening komt vaak voor bij jonge mensen of zelfs al bij tieners. De ziekte uit zich in het overdag plotseling in slaap vallen. Door de buitenwereld worden deze symptomen vaak verkeerd begrepen als luiheid of gebrek aan motivatie, terwijl het om een ernstige medische aandoening gaat die de juiste behandeling vereist.

Bij veel personen die geconfronteerd worden met slaapstoornissen kan een preciese diagnose worden gesteld. Correcte diagnostiek is belangrijke omdat de meeste aandoeningen van de slaap goed behandelbaar zijn. Raadpleeg daarom bij twijfel uw arts. 

Lees ook

13 november 2024

Psychosociale impact van longkanker

12 november 2024

Genezing en prognose bij longkanker

11 november 2024

Behandelingen van longkanker: Wat je allemaal moet weten