Overdag moe? Laat je onderzoeken

11 juni 2024

Voel je jezelf overdag vaak moe? Dit is een veelvoorkomend probleem dat wereldwijd miljoenen mensen treft. Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben, maar een van de belangrijkste – en vaak over het hoofd geziene – is slaapapneu. Prof. Dr. Dirk Pevernagie, pneumoloog in het AZ Delta, legt uit hoe slaapapneu kan leiden tot overmatige slaperigheid overdag. 

Verschil tussen vermoeidheid en slaperigheid 

Hoewel de termen vermoeidheid en slaperigheid vaak door elkaar worden gebruikt, duidt Prof. Dr. Pevernagie op een verschillende ervaring: “Vermoeidheid is het gevoel van uitputting, geen motivatie om iets te ondernemen of gebrek aan energie. Personen die vermoeid zijn, kunnen zich fysiek en mentaal uitgeput voelen zonder dat ze daarbij de behoefte hebben om te slapen. Je moet je in dit geval bij wijze van spreken door de dag sleuren.”

 

“Bij slaperigheid heeft de persoon in kwestie net wel het gevoel van behoefte aan slaap. De persoon wil wakker blijven, maar valt ongewild in slaap. M.a.w. de ogen vallen dicht en de slaap zet zich in,” aldus Prof. Dr. Pevernagie. “Deze twee fenomenen, vermoeidheid en slaperigheid, moeten van elkaar worden onderscheiden, maar kunnen in bepaalde gevallen ook samen voorkomen.” 

 

 

Slaperigheid als alarmbel voor slaapapneu 

“Waar vermoeidheid kan worden veroorzaakt door een breed scala aan factoren, zoals stress, depressie, slechte voeding en chronische ziekten, wordt slaperigheid meestal veroorzaakt door het gebrek aan een goede of verkwikkende slaap, wat slaapproblemen zoals slaapapneu in de hand kunnen werken,” verklaart Prof. Dr. Pevernagie. 

 

“Bij slaapapneu kan de ademhaling tientallen of zelfs honderden keren per nacht stoppen, wat leidt tot herhaaldelijke onderbrekingen van de slaap. Deze onderbrekingen zorgen ervoor dat je lichaam niet in de diepere, herstellende fasen van de slaap komt, wat resulteert in slaperigheid overdag.”

 

Met het oog op een accurate diagnose en doeltreffende behandeling is het daarom zeer belangrijk om een juist onderscheid te maken tussen een gevoel van vermoeid- of slaperigheid. Zeker in het geval van een niet verkwikkende slaap, maar ook bij zeer luid snurken of waargenomen ademstops is het daarom aangeraden om een arts te raadplegen.

Lees ook

04 juli 2024

De meest voorkomende slaapaandoeningen

02 juli 2024

De psychosociale impact van slaapapneu

25 juni 2024

Impact van slaapapneu op het rijbewijs